Content Delivery Network (CDN)

Udgivet: 27-02-2023 Af: Emilie Blog

Når det kommer til hurtigt at indlæse websteder, der er konstrueret med HTML, CSS, JavaScript og andre aktiver, findes der mange muligheder. Et Content Delivery Network (CDN) er en af disse måder.

CDN er en gruppe servere, der giver alle typer onlineindhold et løft til hastigheden. Det overordnede mål er at forbedreg webstedets indlæsningstid, så folk kan nyde internettet mere fuldt ud og uden forsinkelse.

I stedet for at stole på, at værten håndterer alt, indlæser indholdsleveringsnetværket visse elementer på webstedet fra en server, der er geografisk tættere på slutbrugeren.

Udover at fremskynde indlæsningstider, en CDN og kan også hjælpe websteder med at nyde en mere pålidelig service. De kan endda øge sikkerheden ved at fordoble forskellige foranstaltninger, som webhosten måske eller måske ikke allerede leverer. Dette er især vigtigt på store websteder, der kan være målet for et DDOS-angreb.

Da Content Delivery Network-servere findes over hele verden, oplever kommunikationen mellem et websted eller en tjeneste og en brugers maskine meget mindre ventetid. Når alt kommer til alt behøver dataene eller koden ikke at flyve hele vejen rundt om i verden for at komme til en individuel computer.

Dette hjælper også med at forbedre oppetiden ved at give et bestemt websted flere distributionspunkter, end serveren bruger af hostingfirmaet.

Websteder, der tiltrækker høje niveauer af international trafik, har brug for denne service for at gøre indholdslevering hurtigere. Et CDN bruger geospecifikke servere i et netværk til at levere websider hurtigere end uden.

Det kopierer webstedet, cachelagrer indholdet og leverer det til slutbrugeren mere bekvemt, når de indlæser det. I stedet for at hente aktiverne direkte fra den oprindelige server, henter den dem fra den nærliggende placeringsserver.

CDN'er minimerer belastningsventetider, båndbreddeforbrug, øger sikkerheden og tilgængeligheden af globale websteder for alle brugere.

Fordele:

Reduceret belastning på webserveren, så den kan fokusere på andre ting

Generelt cookie-mindre og session-mindre, hvilket fremskynder overførsler

Sædvanligvis konfigureret til ren hastighed (avanceret komprimering, http2)

For almindelige aktiver som Google-skrifttyper/JS-biblioteker – er muligvis allerede cachelagret i browseren

Nogle CDN'er optimerer/automatisk dimensionerer billeder, før de vises

Ulemper:

Yderligere browserforbindelser på grund af det forskellige domæne

Kan have længere netværksventetid, hvis CDN ikke har en POP i mållandet